Η εταιρεία

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από 01/01/2024

Πριν λίγες ημέρες, ψηφίσθηκε και δημοσιεύθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (Ν.5073/2023). Ο νόμος αυτός εισήγαγε νέες ρυθμίσεις και αλλαγές για την βραχυχρόνια ενοικίαση.

Ιδιοκτήτες άνω των 2 ακίνητα:

Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Πρόστιμα ίσα με το μισό του τζίρου:

Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για την μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

 

Όριο 60 ημερών ανά ενοικίαση:

Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης, προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο, αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

 

Οι ενοικάσεις άνω των 60 ημερών, θα συνεχίσουν κανονικά να πραγματοποιούντια με μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να δηλώνονται στην αντίστοιχη σελίδα του Taxis (Μισθωτήρια), και όχι στην σελίδα της ΑΑΔΕ (Βραχυχρόνια Ενοικίαση). Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: «Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων»

Τέλος ανθεκτικότητας:

Καταργείται ο φόρος διαμονής ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντικαθίσταται από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα (καταλύματα έως 80τ.μ.). To τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.

 

 

  Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων:

Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

Επικοινώνησε μαζί μας

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου

1 Step 1
reCaptcha v3

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right