Η εταιρεία

Νέο Ρεκόρ Τουρισμού για την Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για μια Νέα Τουριστική Εποχή

Μία από τις καλύτερες θερινές σεζόν φαίνεται να διανύει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος ακόμη και τον Οκτώβριο φαίνεται αμείωτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΣΕΤΕ αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού, φαίνεται πως ο φετινός Οκτώβρης παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021.

Τα πολύ θετικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία ενθαρρύνουν και δίνουν μία νότα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και τους οικοδεσπότες της βραχυχρόνιας ενοικίασης, έρχονται να επιβεβαιώσουν μια πολύ προσοδοφόρα χρονιά, έπειτα από τον Ιούλιο 2022, ο οποίος υπήρξε μήνας ρεκόρ για την Ελλάδα. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως και τα έσοδα ξεπερνούν τα αντίστοιχα του 2019 (σίγουρα σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αύξηση των τιμών, βάσει πληθωρισμού).

Αυτό που απασχολεί το σύνολο του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα, είναι η επέκταση της σεζόν. Η προσέλκυση τουριστών για την περίοδο του Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, αφορά τόσο για τους εκπροσώπους του τουρισμού, όσο και για την ίδια την χώρα, η οποία επιθυμεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια. 

Η επέκταση της τουριστικής σεζόν είναι σημαντική για τις ξενοδοχειακές μονάδες, οι περισσότερες από τις οποίες κλείνουν την δραστηριότητα τους για τους μήνες αυτούς. Με την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού στην χώρα μας, και την επέκταση του κλάδου, θα μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους, και να εργάζονται με σταθερά ποσοστά επισκεπτών, όλο το χρόνο.

Τέτοιου είδους επέκταση της τουριστικής περιόδου, απαιτεί νέες υποδομές, προσωπικό και αεροπορικές συνδέσεις. Ενώ για την δημιουργία υποδομών απαιτείται ακόμη χρόνος, τα τοπικά αεροδρόμια έχουν αρχίσει ήδη να επεκτείνουν τα δρομολόγια τους, προσθέτοντας νέους προορισμούς, προκειμένου να καταστούν τα ελληνικά αστικά κέντρα πιο ελκυστικοί προορισμοί και για τον χειμώνα. Για παράδειγμα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει πρόσφατα προσθέσει απευθείας πτήσεις με την Βιέννη, σε πολύ χαμηλές τιμές για να προσελκύσει τουρισμό, από το κέντρο της Ευρώπης, στην καρδιά του χειμώνα. Παράλληλα, για την εκπαίδευση προσωπικού εντός του 2022 χρηματοδοτήθηκαν, μέσω του ΕΣΠΑ, προγράμματα επιμόρφωσης στον τουριστικό κλάδο, τόσο για ανέργους όσο και για ήδη εργαζόμενους.

 Η επέκταση της ελληνικής τουριστικής σεζόν αποτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο για τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες. Αντίθετα, για τους οικοδεσπότες της βραχυχρόνιας ενοικίασης, φαίνεται να είναι πολύ πιο εύκολη η προσαρμογή. Οικοδεσπότες που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο, ειδικά όσοι διαθέτουν ιδιοκτησίες σε μεγάλα αστικά κέντρα ή εναλλακτικούς προορισμούς (π.χ. βουνό), μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τον χειμερινό τουρισμό, ξεκινώντας από τον εσωτερικό τουρισμό.