Νέα τάση τουρισμού: Ενεργειακός Τουρισμός

Ένα νέο τουριστικό μοντέλο φαίνεται να αναδύεται το τελευταίο διάστημα, μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για την τάση του ενεργειακού τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες φαίνεται να αναζητούν κατά τους χειμερινούς μήνες, προορισμούς οι οποίοι είναι λιγότερο κρύοι ή λιγότεροι κοστοβόροι ενεργειακά. 

Η πανδημία του κορονοιού, έφερε στην ζωή μας πολύ πιο γρήγορα την ψηφιοποίηση και ιδίως την εξ αποστάσεως εργασία. Μας έφερε σε επαφή με το κύμα των digital nomads, τους εργαζόμενους οι οποίοι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την εξ αποστάσεως εργασία για να γνωρίσουν νέους κόσμους και πολιτισμούς. Πρόκειται δηλαδή για ταξιδιώτες, οι οποίοι εργάζονται remotely (απομακρυσμένα), και επιλέγουν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή και εξ αποστάσεως εργασία, για να ταξιδέψουν παράλληλα.

Μέχρι πριν λίγο καιρό γνωρίζαμε πως, η κατηγορία αυτών των νομάδων αναζητά νέους προορισμούς για να εγκατασταθεί και να εργαστεί απομακρυσμένα, αλλά και για να τους εξερευνήσει μετά το πέρας της οκτάωρης απασχόλησής του.

Σήμερα, οι ταξιδιώτες αυτοί συμπεριλαμβάνουν έναν ακόμη φίλτρο στην αναζήτησή τους: αναζητούν ζεστές χώρες και προορισμούς ή έστω χώρες στις οποίες τα κόστη της ενέργειας είναι πιο χαμηλά. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να συνδυάζουν τις διακοπές, με την εργασία αλλά και με την φθηνή διαμονή.

Έτσι, ένας κάτοικος Γαλλίας, ο οποίος εργάζεται για παράδειγμα στο Παρίσι, χρειάζεται τουλάχιστον 800 ευρώ για την εξόφληση του μηνιαίου ενοικίου του, και περίπου 800 ευρώ (τον μήνα) για θέρμανση και λοιπούς λογαριασμούς. Αν ο ίδιος, αποφασίσει να εργαστεί remotely, σε μια χαμηλού κόστους ενεργειακή περιοχή, μπορεί να μειώσει τα έξοδά του τουλάχιστον κατά 30-40%, και ταυτόχρονα να εξερευνήσει μία νέα περιοχή, κάνοντας διακοπές και γνωρίζοντας έναν νέο πολιτισμό μετά το πέρας του εργασιακού του ωραρίου.

Υπάρχουν ήδη πολλές χώρες, οι οποίες προσφέρουν τέτοια πακέτα ενοικιάσεων, περιλαμβάνοντας κόστη διαμονής, έξοδα λογαριασμών και ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή.