Reset Password

Your search results

Προσφορά, ζήτηση, οικοδομή …και airbnb! – Ανύπαρκτα τα διαθέσιμα διαμερίσματα στη Μεσσηνία

Published on 24 Σεπτεμβρίου 2019 by Holihouse

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων ειδικά στην Μεσσηνία και σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της χώρας έχει αρχίσει την τελευταία διετία να προκαλεί ανησυχία σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες που έρχονται σε αντιδιαστολή με τις μισθολογικές απολαβές τους που είτε παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα είτε αυξάνονται με ρυθμούς χελώνας σε σύγκριση με τα κόστη στέγασης και διαβίωσης.

Οικογένειες με παιδιά, νέα ζευγάρια, εργένηδες και τούτη την περίοδο ειδικά οι φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές, στρατιωτικοί και εν γένει δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν μεταθέσεις και μετοικούν σε άλλες περιοχές της χώρας δυσκολεύονται να νοικιάσουν σπίτια σε λογική τιμή.

Στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα μπορεί κανείς να βρει τιμές λογικές όπως παράδειγμα μια γκαρσονιέρα στα 200 με 220 ευρώ ή ένα δυάρι στα 250 ευρώ υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις σπιτιών πολύ ακριβότερα. Παράδειγμα στην αγορά κατοικίας διατίθενται 4άρια των οποίων οι τιμές κυμαίνονται στα 550 ή 600 αλλά και στα 700 ευρώ σε καλές περιοχές, με συγκοινωνιακή πρόσβαση και άλλες ανέσεις για τον ενοικιαστή, τα οποία βεβαίως απευθύνονται σε συγκεκριμένα βαλάντια…

Παρόλο, λοιπόν, που η ζήτηση για πώληση και ενοικίαση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς σε ότι αφορά στην προσφορά παρατηρείται αισθητή μείωση διαθέσιμων σπιτιών και ως αποτέλεσμα αυτού νοείται η εκτίναξη στα ύψη του κόστους των ενοικίων ειδικά στην περιοχή μας!

 

Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Παρότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2018, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση 10,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 19,9% στην επιφάνεια και 18,8% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου του 2017, στη Μεσσηνία από το 2009 η οικοδομική δραστηριότητα έχει κάνει …φτερά!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ρεκόρ στην Πελοπόννησο είναι αρνητικό! Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εμφανίζεται προτελευταία στην κατάταξη αυτή, με μικρή αύξηση του αριθμού των αδειών κατά 1,4%, μειωμένες σε επιφανειακά κατά 6,7% και σε όγκο κατά 17,6%.

Κατά συνέπεια η απουσία της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2009 ειδικά στην τουριστική Μεσσηνία, όταν δηλαδή ξεκίνησε η κρίση στη χώρα μας, είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων. Παρόλο που η ζήτηση για πώληση ή και ενοικίαση είναι πολύ αυξημένη δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, με αποτέλεσμα το κόστος των ενοικίων να εκτινάσσεται στα ύψη! Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα βρεθούν νέα, διαθέσιμα διαμερίσματα, όταν δεν κτίζονται νέες πολυκατοικίες την ίδια ώρα που μεγάλη μερίδα διαμερισμάτων κρατούνται για μίσθωση τύπου airbnb.

Το μείζον αυτό πρόβλημα, ειδικά για τις λαϊκές οικογένειες που έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σημαντικά, όπως μας εξηγεί ο μεσίτης της «Hellas Homes» Ιωάννης Γιαννουκάκης έχει λύση εξαρτάται, όμως, από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η νυν κυβέρνηση. «Η νέα κυβέρνηση προτίθεται, όπως έχει ανακοινώσει, να καταργήσει το 24% επί των κατασκευαστικών για τρία έτη» εξηγεί ο μεσίτης Ιωάννης Γιαννουκάκης επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα δώσει «ανάσα» και ίσως να προκαλέσει την επανεκκινήσει της οικοδομικής δραστηριότητας. Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς πως σε πολλές περιοχές της χώρας πόσο μάλλον στην Καλαμάτα όπου η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει από το 2009 τα καινούργια διαμερίσματα είναι ελάχιστα, και οι μεσίτες προωθούν τα παλαιότερα διαθέσιμα.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πιστεύω πως δεν θα τελειώσει αν δεν ξεκινήσει η οικοδομή ώστε να μπουν νέα διαμερίσματα στην αγορά είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση» εξηγεί ο μεσίτης.

 

ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η Καλαμάτα είναι μια περιοχή που έλκει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τουρισμό και συνεχώς αναπτύσσεται, γι’ αυτό και το πρόβλημα που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα μεγάλο ειδικά για τις λαϊκές οικογένειες, με παιδιά ή νέα ζευγάρια που τώρα ξεκινούν τον κοινό τους βίο. «Η Καλαμάτα – και κατά την διάρκεια της κρίσης από το 2009 και τώρα που υποτίθεται πως έχουμε βγει από αυτήν – αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση στο θέμα των ενοικίων. Από την στιγμή που σταμάτησε να λειτουργεί η οικοδομή, σταμάτησαν να υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα  είτε προς ενοικίαση, είτε προς πώληση.

Παρόλα αυτά όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν πολύ έντονη η ζήτηση» εξηγεί ο κ. Γιαννουκάκης.

Ειδικότερα την περίοδο αυτή που ξεκινά η νέα φοιτητική σεζόν και οι φοιτητές όπως επίσης δάσκαλοι και καθηγητές μετοικούν σε άλλες περιοχές της χώρας κι αναζητούν κατοικία, το πρόβλημα εντείνεται.

Ο μεσίτης Ιωάννης Γιαννουκάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Τις τελευταίες ημέρες, από την στιγμή δηλαδή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βάσεων, καθημερινά δέχομαι ίσαμε 100 τηλεφωνήματα, από γονείς που ψάχνουν σπίτια για τα παιδιά τους και δεν βρίσκουν. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα!»

Εν κατακλείδι χρειάζεται άμεσα αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ 24% για τα νεόδμητα ακίνητα, αφού οι ελάχιστες κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν απομείνει, συνδέουν την αποχή τους από την αγορά νέων οικοπέδων ευθέως με την επιβολή ΦΠΑ 24% στις συναλλαγές νέων κατοικιών, πράγμα που αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για οποιαδήποτε επένδυση σε νέα κατασκευή. Μάλιστα προ διετίας η μείωση στην ανέγερση νέων ακινήτων έχει ξεπεράσει το 90% και σημαντικό ρόλο είχε παίξει εκτός όλων των άλλων (έλλειψη ρευστότητας στους πολίτες, μη χορήγηση δανείων κλπ) και η διαφορά 21% ανάμεσα στον φόρο μεταβίβασης που είναι 3% για τα παλιά ακίνητα και 24% ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα.

Πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; «Θα αλλάξει μόνο αν ξεκινήσει πάλι η οικοδομή! Το 2009 δεν είναι τυχαία η ημερομηνία που σταμάτησαν οι οικοδομές καθώς υπήρξε τότε η νομοθεσία, το 2006, με 24% ΦΠΑ στις κατασκευαστικές εταιρείες και στις οικοδομές. Από τότε και μετά ότι άδειες είχαν βγει από το 2006 πραγματοποιήθηκαν έως το 2009 και από κει και ύστερα σταμάτησαν τα πάντα!  Εάν δεν φύγει το 24% ΦΠΑ από την οικοδομή δεν πρόκειται να ξεκινήσει ξανά η δραστηριότητα και είναι ασύμφορο για τον κατασκευαστή να ξεκινήσει μία οικοδομή με τόσο υψηλό ΦΠΑ και από την άλλη μεριά, να έχουμε φόρο μεταβίβασης 3%. Η διαφορά είναι τεράστια.»

 

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ AIRBNB

Ως κομμάτι του προβλήματος της μειωμένης διαθεσιμότητας διαμερισμάτων αντιλαμβάνεται ο κ. Γιαννουκάκης και την μίσθωση τύπου airbnb, όχι όμως σε βαθμό που να προκαλεί «ασφυξία»!

«Ένα κομμάτι του προβλήματος είναι και οι μισθώσεις τύπου Airbnb και λοιπά, με τους ιδιοκτήτες να κρατάνε τα διαμερίσματά τους για να εκμεταλλευτούν κατά αυτό τον τρόπο.» Ωστόσο δεν δημιουργούν «ασφυξία» στην αγορά καθώς «η διαθεσιμότητα των σπιτιών δεν έχει επηρεαστεί πολύ από αυτό το φαινόμενο, διότι τα διαμερίσματα που βρίσκονται στην αγορά και είναι Airbnb είναι διαμερίσματα που, κατά κάποιο τρόπο, ήταν άχρηστα στους ιδιοκτήτες τους. Ήταν παλιά διαμερίσματα που τα είχαν παροπλίσει τελείως και είδαν αυτήν την οικονομική ευκαιρία, τα ανακαίνισαν και τα δουλεύουν με αυτό τον τρόπο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες διαθέτουν τα διαμερίσματά τους για λίγους μήνες. Όπως παράδειγμα από Νοέμβριο έως Ιούνιο σε φοιτητές ή συμβασιούχους καθηγητές, δηλαδή τους τρεις θερινούς μήνες κι ύστερα τα εκμεταλλεύονται με τον τρόπο της ημερήσιας μίσθωσης.»

Καθώς φαίνεται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb) δεν έχουν επηρεάσει το μεσιτικό επάγγελμα, αφού όπως εξηγεί ο κ. Γιαννουκάκης: «Το επάγγελμα δεν έχει επηρεαστεί, ίσα ίσα, θα έλεγα πως έχουμε επωφεληθεί από τους ανθρώπους που ψάχνουν αυτού του τύπου διαμερίσματα και για εμάς είναι καλό που δεν ασχολούμαστε με την ημερήσια μίσθωση.»

 

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στην Μεσσηνία και στην Ελλάδα γενικότερα «υπάρχει πολύ μεγάλο καταναλωτικό κοινό αυτή τη στιγμή που ζητάει διαμερίσματα, κατά συνέπεια ανεβαίνουν και οι τιμές, γιατί ενώ έχουμε ζήτηση δεν έχουμε προσφορά. Δεν υπάρχουν διαμερίσματα!»

Επειδή λοιπόν οι όροι “προσφορά” και “ζήτηση” είναι όροι αλληλένδετοι, η μικρή προσφορά και η αυξημένη ζήτηση ακινήτων οδηγεί στην εκτόξευση των τιμών! Αυτό επιβεβαιώνει και ο κ. Γιαννουκάκης «Φοβάμαι πως οι τιμές θα ανέβουν περισσότερο. Τώρα μπορούμε να βρούμε λογικές τιμές όπως παράδειγμα μία γκαρσονιέρα με 200 – 220 ευρώ και ένα δυάρι στα 250 ευρώ. Αν και παλιά θα χαρακτηρίζαμε αυτές τις τιμές υψηλές πλέον θεωρούνται λογικές. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν και 4αρια που ενοικιάζονται 700 ευρώ, ή 550 και 600 ευρώ. Υπάρχουν και αυτές οι τιμές στα καλύτερα, βέβαια, σπίτια. Όμως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια και αν υπάρξει ένα, τότε, όπως καταλαβαίνεται οι τιμές είναι πιο υψηλές!

Τα τριάρια είναι είδος προς εξαφάνιση, όπως και τα τεσσάρια! Αλλά και τα δυάρια και οι γκαρσονιέρες δεν βρίσκονται εύκολα. Κι αν υπάρχουν είναι διαμερίσματα πολύ παλιά, που η κατάστασή τους είναι έως κακή αφού ενδεχομένως οι ιδιοκτήτες τους να μην έχουν τη δυνατότητα να τα ανακαινίσουν. Όμως, ένα σπίτι 40 ετών το οποίο δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ, δεν μπορεί να κατοικηθεί, ενώ δεν υπάρχει κοινό για να νοικιάσει αυτό το σπίτι!»

Η Μεσσηνία αποδεικνύεται εκτός από τουριστικά και ολίγον ακριβή, αφού δεν είναι λίγοι συμπολίτες μας που εκφράζουν τα παράπονά τους για τα υψηλά ενοίκια που καλούνται να πληρώνουν ενώ οι μισθοί μειώνονται και οι φόροι τους έχουν «γονατίσει»!

«Η Μεσσηνία δεν είναι οικονομική. Υπάρχουν άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα που είναι πολύ πιο οικονομικές. Είμαστε στα υψηλότερα επίπεδα στην ενοικίαση και στην πώληση, γιατί είναι περιοχή καλύτερου βιοτικού επιπέδου από άλλες πόλεις της Ελλάδας, είτε αυτές είναι βόρειες είτε νησιά. Φυσικά δεν συγκρίνουμε ποτέ την Καλαμάτα με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ούτε βεβαίως με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τις μεγάλες πόλεις της χώρας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννουκάκης και τονίζει πως η περιοχή μας είναι αρκετά ελκυστική ως τόπος ποιοτικής διαβίωσης.

 

ΠΗΓΗ: https://foninews.gr/prosfora-zitisi-ikodomi-ke-airbnb-anyparkta-ta-diathesima-diamerismata-sti-messinia/

 

Category: Hospitality, Νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published.