Reset Password

Your search results

Κοινή στρατηγική και δημιουργία προϊόντων θα αλλάξουν τα ποσοστά εισερχόμενων τουριστών στην Πελοπόννησο

Published on 1 Οκτωβρίου 2019 by Holihouse

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΠΟ ΤΑ 32 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΛΙΣ 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΥΚΑΙΡΙΑ για σκέψη, προβληματισμό και σχεδιασμό αποτέλεσε η χθεσινή γιορτινή ημέρα για τον τουρισμό στη Μεσσηνία. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου και φέτος στην πόλη μας το πάντοτε πρωτοπόρο σε δράσεις και πρωτοβουλίες, Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας διοργάνωσε μια πρότυπη εθελοντική δράση εκπαίδευσης στο χώρο του τουρισμού και επισιτισμού, με την εκπαιδευτική εποπτεία και υποστήριξη του ΙΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα που εστιάζει στο κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για το έτος 2019: «Τουρισμός & Απασχόληση: Ένας καλύτερος κόσμος για όλους».

Ρεπορτάζ Σίσσυ Τριάντου

Στον πολύωρο HOUSE by PHAOS στην Καλαμάτα προσκεκλημένοι ήταν δυο σπουδαίοι εισηγητές, δυο εξαιρετικά σημαντικοί άνθρωποι του τουρισμού, ο Δρ. Άρης Ίκκος ISHC – Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, και ο Αργύρης Νταουλιάρης, ιδρυτή της Innjobs.net, της μεγαλύτερης πλατφόρμας ευρέσεως εργασίας στον τουρισμό.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης πουν ήταν ανοιχτή σε όλους είχαν οι ιδρυτές του σχολείου τουρισμού Κώστας Ανδριανόπουλος και Ανδρέας Ζαγάκος.

Το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων ήταν μεγάλο όχι όμως και από πλευράς επαγγελματιών του τουρισμού, αφού εντός της αιθούσης, όπως σχολιάστηκε και από τους συντονιστές, δεν βρέθηκε σχεδόν κανένας τουριστικός πράκτορας και λιγοστοί ήταν οι ξενοδόχοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση κάνοντας την απουσία των επαγγελματιών ιδιαίτερα αισθητή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ελένη Αλειφέρη, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Καλαμάτα τόπος Ζωής» Τόνια Κουζή, εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Καλαμάτας ο Σταύρος Χουσέας, η διευθύντρια

του ΙΕΚ Ορίζων Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου. Επιστολή έστειλε ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, συγχαίροντας την πρωτοβουλία αυτή και εκφράζοντας διάθεση συνεργασίας για την ανάδειξη του τόπου μας ως κυρίαρχο τουριστικό προορισμό. Τον χαιρετισμό του διάβασε ο Ανδρέας Ζαγάκος.

Κοινό συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν πως για την αύξηση των ποσοστών εισερχόμενων τουριστών στην όμορφη Πελοπόννησο απαιτείται κοινή στρατηγική και δημιουργία προϊόντων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Χαιρετισμό απεύθυνε αρχικά η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου, η οποία εξήρε την προσπάθεια. «Είναι μεγάλη τιμή που ο περιφερειάρχης μου ανέθεσε αυτό το τόσο σημαντικό πόστο για τον τόπο μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τουρισμός είναι «το τρένο που σέρνει όλα τα βαγόνια». Αν ο τουρισμός πηγαίνει καλά όλα τα επαγγέλματα πηγαίνουν καλά!» είπε αρχικά για να τονίσει πως βασική επιδίωξή της θα είναι, σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, να χαράξουν μια στρατηγική η οποία θα έχει αποτελέσματα, καθώς όπως εξήγησε «Τα νούμερα λένε ότι από τα 32 εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας, η Πελοπόννησος λαμβάνει μόνο τους 500 χιλιάδες. Το νούμερο αυτό είναι πάρα πολύ μικρό και πρέπει να αλλάξει! Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τουριστικά προϊόντα είτε αφορά ιατρικό, γαμήλιο, αθλητικό τουρισμό, τουρισμό τρίτης ηλικίας. Είναι πάρα πολλά τα προϊόντα που μπορούν να δημιουργηθούν και να προωθηθούν στοχευμένα και αυτό θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε το ποσοστό των εισερχόμενων τουριστών στην περιοχή μας», είπε κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία της ενώ συνεχάρη τους εμπνευστές για την χθεσινή δράση.

ΩΦΕΛΙΜΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξίσου αισιόδοξη για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή ήταν και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ελένη Αλειφέρη η οποία κατά τον χαιρετισμό της τόνισε τη διάθεση για συνεργασία μέσα από την οποία μπορούν να προκύψουν ευεργετικά αποτελέσματα για την περιοχή: «Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Καλαμάτας ξεκινά μια καινούργια δομή. Αυτό είναι θετικό και σ’ αυτό έχουν συμβάλλει όλοι, οι συνθήκες  και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και κυρίως η συνειδητοποίηση όλων μας, αιρετών, κοινωνίας, ιδιωτικής πρωτοβουλίας ότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Άρα, το ότι αναβαθμίζεται σε επίπεδο Δήμου Καλαμάτας σε μια αντιδημαρχία, σε κάθε περίπτωση είναι θετικό!

Ελπίζω ότι με τη συνεργασία όλων και με το Σχολείο Τουρισμό και με τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κυρίως… γιατί τον τουρισμό δεν τον κάνουν οι δημόσιοι φορείς τον προάγει η ιδιωτική πρωτοβουλία! Όμως, εμείς έχουμε έναν σημαντικό ρόλο να ενισχύσουμε, να υποστηρίξουμε, να βοηθήσουμε, να συνεργαστούμε στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και των δυνατοτήτων μας» για να προσθέσει: «Σημαντικό το σημερινό θέμα: τουρισμός και απασχόληση γιατί θα είναι ωφέλιμο το να βλέπουμε τον τουρισμό όχι μόνο ως οικονομία αλλά και ως στοιχείο της κοινωνίας και της λειτουργίας της. Θα είμαστε σε συνεργασία και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε περισσότερα σε αυτό τον τομέα»

Σταθερός συνεργάτης του Σχολείου Τουρισμού σε εκπαιδευτικά θέματα είναι το ΙΕΚ Ορίζων εκ μέρους του οποίου μίλησε η διευθύντρια Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου: «Όταν συλλάβαμε την ιδέα με τον κ. ΜΠουγά το 2011, να κάνουμε κάτι στην τουριστική εκπαίδευση ο κ. Ανδριανόπουλος αγκάλιασε την ιδέα. Η μόνη εκπαίδευση που υπήρχε ήταν η Δημόσια, 7-8 χρόνια μετά βλέπουμε ότι η αγορά ανοίγει. Το ότι υπάρχει ανταγωνισμός και πρωτοβουλίες σημαίνει ότι ο τόπος αντιλαμβάνεται την ανάγκη για να υπάρχει εκπαίδευση. Άρα το ζητούμενο για τη Μεσσηνία και όχι μόνο είναι αυτή η εκπαίδευση να είναι ποιοτική. Ακριβώς γι’ αυτό εμείς τόσα χρόνια εξειδικευόμαστε στον τουρισμό, δεν εφησυχάζουμε, προσπαθούσαμε να γινόμαστε καλύτεροι, γιατί το θέμα μας ήταν η απασχόληση και ο τουρισμός, αλλά η απασχόληση ξεκινά από την εκπαίδευση! Κι αυτό είναι το ζητούμενο για τη Μεσσηνία, να υπάρξει ποιοτική τουριστική εκπαίδευση και να έχουμε επαγγελματίες ικανούς να σταθούν.»

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν και στοιχεία της νέας μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με θέμα: «Η απασχόληση στα Καταλύματα και την Εστίαση και τους Λοιπούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας, 2009-2018», όπου αναλύεται η θετική επίδραση του τουρισμού (καταλύματα και εστίασης) στην απασχόληση.

Σύμφωνα με την έρευνα η απασχόληση σε καταλύματα και εστίαση κατέγραψε στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018 τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων (411,1 χιλ.) από το 2009. Ο τουρισμός (καταλύματα και εστίαση) έφθασε να αντιπροσωπεύει το 10,6% της συνολικής απασχόλησης στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το 2018 (από 7,7% το 2009). Οι κυριότερες ηλικιακές ομάδες απασχολούμενων στον τουρισμό κινούνται στο εύρος 30 – 44 ετών (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2018: 37,4%), ενώ στον τομέα προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους και γυναίκες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Άρτεμις» βάσει των ελέγχων της περιόδου 2013-2018, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας ήταν 5,8% για το σύνολο των κλάδων, 2,3% στα καταλύματα και 8,6% στις δραστηριότητες των υπηρεσιών εστίασης

Στα της παρουσίασης, ο Δρ. Άρης Ίκκος ISHC – Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, παρουσίασε και σχολίασε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση. Ενώ, ο Αργύρης Νταουλιάρης, ιδρυτή της Innjobs.net, παρουσίασε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην προσφορά κι αναζήτηση εργασίας στην τουριστική βιομηχανία, τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, αλλά και τα απαραίτητα στοιχεία και δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει το σύγχρονο στέλεχος του τουρισμού κι επισιτισμού.

 

ΠΗΓΗ: https://foninews.gr/kini-stratigiki-ke-dimiourgia-proionton-tha-allaxoun-ta-pososta-iserchomenon-touriston-stin-peloponniso/

Category: Hospitality, Νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published.